Aanplant

Het aanplanten begint bij het kiezen van de juiste boom voor de juiste plaats. Hiervoor begin je best met het bekijken van de beschikbare oppervlakte, en dit zowel boven- als ondergronds. Er moet namelijk voldoende plaats zijn voor de boom als deze volgroeid is.

Verder is het belangrijk dat er voldoende doorwortelbare ruimte aanwezig is zodat het worstelgestel geen schade zal toebrengen aan bv de oprit, de fundering,…. Het is belangrijk om alle aspecten goed af te wegen en geen overhaaste keuze te maken, want met wat geluk geniet u de rest van uw leven van uw keuze.

Eens de boom gekozen is, is het belangrijk om de groeiplaats zo optimaal mogelijk in te richten en de boom op de juiste diepte te planten. Er moet een goede water- en zuurstofhuishouding zijn en de bodemsamenstelling moet evenwichtig zijn met voldoende mineralen.

Om wortelschade te vermijden, plaats je eerst één of meerdere boompalen voor je de boom plant. Voor het planten zelf is het belangrijk dat het plantgat voldoende diep is en dat de randen en bodem losgemaakt worden en eventueel nog gemengd worden met humusrijke bosgrond. De wortelsmogen niet teveel beschadigd zijn en de boom moet één opgaande spil hebben met een goed ontwikkelde tijdelijke kruin.

Het beste tijdstip om te planten is het najaar bij gunstige weersomstandigheden.